Paprika ročná – Capsicum annuum L.
V našich podmienkach sa paprika pestuje iba z predpestovanej sadby. Ľudovo najvhodnejším termínom na výsev sú Hromnice (2. februára), inak by sa mal výsev robiť najneskôr do 20. februára.
Rajčiak jedlý – Lycopersicion esculentum
S výsevom rajčiaku sa začína v marci. Najskôr sa vysievajú odrody tyčkových rajčiakov – s neukončeným rastom, dorastajú vyšších rozmerov, a o približne dva týždne neskôr odrody kríčkových rajčiakov – s ukončeným rastom, tvoria nízke kríčky.
Baklažán jedlý – Solanum melongena L.
Sadenice sa predpestovávajú z výsevu, ktorý je ideálne vykonávať od januára do konca februára. Výsadba na trvalé stanovisko je po 15, máji.
Uhorka siata – Cucumis sativus L.
Uhorky nakladačky sa pestujú výhradne z priameho výsevu. Ľudový termín výsevu je 25. apríla (Na Marka, uharky do jarka), výsev je samozrejme možné robiť od konca apríla do začiatku mája.
Tekvica – Cucurbuta L.
Tekvicu je možné vysievať priamo na trvalé stanovisko (do hniezda) podobne ako uhorky nakladačky, alebo získať sadenice predpestovaním ako u uhoriek šalátoviek.
Melón cukrový – Cucumis melo L.
Predpestovanie melónu cukrového je podobné rajčiaku. Výsadba na trvalé stanovisko je po 15. máji. V teplých južných oblastiach Slovenska je možné pestovanie z priameho výsevu, podobne ako u uhoriek šalátoviek.
Dyňa červená – Citrullus lanatus Thunb.
Dyňu červenú je možné pestovať z priamej sadbu, podobne ako uhorky nakladačky, alebo z predpestovanej sadby, kedy sa osivo vysieva začiatkom apríla, najlepšie do rašelinových zakoreňovačov. Ideálna teplota klíčenia je 22 °C. Po vyklíčení je vhodná teplota pre rast v rozmedzí 17-19 °C. sadenice sa následne vysádzajú na trvalé stanovisko po 15. máji.
O tom ako postupovať ďalej sa dočítate v článku Predpestovanie plodovej zeleniny.