Pestovanie zeleniny z výsevu
Pestovanie zeleniny v domácich podmienkach začína výsevom. Každý druh zeleniny vyžaduje špecifické podmienky na výsev a nasledovný rast. Zelenina, ktorá pochádza z našich klimatických pásiem alebo jej prirodzený výskyt je v klimatických podmienkach podobných tých našim, je menej náročná na pestovanie (mrkva) oproti zelenine, ktorá pochádza z teplejších oblastí (paprika). Najlepšie je tento rozdiel vidieť na dĺžke predpestovania.
Pestovanie zeleniny sa vykonáva dvoma spôsobmi. Prvý je náročnejší – predpestovanie a druhý jednoduchší – priamy výsev.
Predpestovanie zeleniny
Predpestovanie sa vykonáva pri teplomilných druhoch zeleniny, ktoré majú dlhý životný cyklus a z priameho výsevu by nedokázala priniesť toľko úrody. Príkladom takejto zeleniny je paprika, ktorá sa začína predpestovávať už koncom januára. Pri predpestovaní je potrebný najskôr výsev osiva do výsevnej nádoby. K výsevu používame výsevný substrát, ktorým naplníme výsevnú nádobu. Tento substrát je ľahký a jemný, čo zaručí kvalitné klíčenie osiva. Po výseve osivo jemne zasypeme substrátom a opatrne zalejeme, aby sa osivo nevyplavilo. Keďže výsevy sa vykonávajú v zimných a skorých jarných mesiacoch, kedy nie je vonku dostatok svetla a tepla, výsevnú nádobu je potrebné umiestniť na teplé a čo najsvetlejšie miesto v interiéry alebo do vykurovaného skleníka.
Rozsádzanie po vyklíčení zeleniny
Po vyklíčení a odrastení semenáčov nasleduje rozsádzanie. Na to sú potrebné malé kontajnery a záhradnícky substrát. Semenáče postupne vyberáme pomocou paličky, ktorou ich odspodu podoberieme, aby sme neodtrhli nadzemnú časť od koreňov. Korene je vhodné o tretinu skrátiť, čím sa podporí ich vetvenie. Následne semenáče po jednom až dvoch kusoch sadíme do kontajnerov. Prvú zálievku je vhodné vykonať podmokom, aby sa semenáče nepoškodili. Po narastení a dosiahnutí teplôt vhodných na vysádzanie môžeme predpestovanú zeleninu vysiať na trvalé stanovisko. Dôležité je, aby teploty v noci neklesli pod 8 °C
Priamy výsev zeleniny
Priamy výsev sa vykonáva pri zelenine s rýchlim klíčením – tekvice, kolovitým a mohutným koreňovým systémom – mrkva, petržlen alebo kukurica alebo pri nenáročnej zelenina na teplotu – hrach, mak. Výsev je potrebné robiť do kvalitne pripraveného sejbového lôžka. To má byť sypké, jemné, bez veľkých hrúd a rovné, aby bolo vysiate osivo rovnomerne rozložené na ploche, malo priamy kontakt s pôdou a nepresychalo. Dôležité je taktiež rýchle vsakovanie vody do pôdy. Vysiate osivo klíči už po niekoľkých dňoch až týždňoch. Pri petržlene to môžu byť až tri týždne.
Nevýhodou priameho výsevu z ruky je nerovnomerne vysiatie osiva. Zeleninu je v tomto prípade potrebné po odrastení pretrhať, čím sa docieli redší porast a priestor na kvalitnejší rast. Pri hustom výseve hrozí pomalší rast a zakrpatenosť koreňov mrkvy alebo petržlenu, hustý porast uhoriek zvyšuje nebezpečenstvo výskytu plesní na listoch alebo pri hustom výseve cvikle hrozí zakrpatenie a odumieranie najslabších rastlín. Riešením je používať sejačky na priamy výsev. Najpresnejší výsev zabezpečia presné sejačky s lopatkovým mechanizmom, ktoré vysievajú osivo v pravidelnom odstupe a následne ho prihrnú jemnou vrstvou pôdy.
Pestovanie zeleniny v kontajneroch a platách
Zeleninu vhodnú na priamy výsev možno krátkodobo predpestovať priamo v malých kontajneroch alebo platách so záhradníckym substrátom. Jedná sa o uhorky, tekvice alebo melóny, ktoré následne možno vysádzať na priame stanovisko už pri narastení tretieho pravého listu. Výhodou je rýchlejší rast oproti priamemu výsevu a zásobenie živinami už pri klíčení.
Celoročné odrody
Termín výsevu jednotlivých druhov zeleniny je uvedený na etikete balenia osiva. Ten by sme mali dodržiavať, aby sme dopestovali kvalitnú zeleninu a dosiahli bohatú úrodu. Aj napriek tomu, že sme zvyknutý niektoré druhy zeleniny, ako listový šalát alebo reďkovku, vysievať na jar, na trhu sa postupne objavujú aj celoročné odrody, ktoré sú odolné voči rýchlemu kvitnutiu alebo drevnateniu buľvy. Preto musíme pri výbere osiva dbať nielen na správny druh ale aj odrodu zeleniny.