Potrebujete pomoc? +421 915 232 662
Veľkoobchod AGRO TEAM, s.r.o
Ovocie

Zimná ochrana kmeňov drevín

Každoročný príchod zimy spôsobuje zmeny v priebehu životných procesov drevín. Okrem opadu listov ustáva rast, príjem vody a živín, znižuje sa potreba chemickej ochrany a starostlivosti. Nastávajú však aj komplikácie spôsobené kombináciou teplých slnečných dní a studených mrazivých nocí. To má za následok sťahovanie a rozťahovanie kôry drevín a pri silnom zaťažení nastáva jej praskanie a vznikajú mrazové trhliny a dosky. Poškodené miesta sú následne vstupnou bránou pre choroby a škodcov.

Prečo je potrebné bielenie kmeňov?


V mnohých záhradách na vidieku možno pozorovať počas zimných mesiacov biele kmene najmä na ovocných drevinách. Účel nie je estetický ale praktický. Dôvodom bielych kmeňov drevín je viac. V prvom rade sa jedná o výraznú
ochranu kmeňa pred poškodením mrazmi a zabráneniu vzniku mrazových trhlín a dosiek. Týmto problémom najviac z ovocných drevín trpia jablone, čerešne, višne, broskyne a orechy kráľovské. Biela farba výrazne odráža slnečné lúče, tým pádom sa kmeň počas dňa toľko neprehrieva a počas noci nedochádza k veľkému teplotnému rozdielu. Ďalšou prednosťou bielenia kmeňov je boj proti chorobám a škodcom, ktoré prežívajú počas zimy v rozbrázdených miestach kôry. Bieliace vápenné prípravky majú totiž dezinfekčnú schopnosť a výrazne obmedzujú rozširovaniu sa chorôb a škodcov. Navyše sa jedná o jednoduchý, lacný a ekologický spôsob ochrany. Vápenné prípravky navyše postupne ako sa zmývajú z kmeňov dodávajú do pôdy vápnik, ktorý je potrebný pre správne fungovanie životných procesov drevín a napríklad pri jabloniach obmedzujú chrastavitosť plodov. Nevýhodou bieliacich prípravkov je ich postupné zmývanie, najmä z hladkých kmeňov. Preto je potrebné náter opakovať. Odporúča sa natierať kmeň a konáre do hrúbky 10 – 15 cm.

Tekuté vápno


K bieleniu kmeňov sa používa vápenné mlieko, ktoré sa dá jednoducho pripraviť doma. Recept pozostáva z 2 kg haseného vápna a 10 l vody. Táto koncentrácia by sa nemala prekročiť, pretože hrozí poškodenie kôry kmeňov. Hasené vápno obsahuje vápnik a síran železnatý, ktorý zabraňuje uchytávaniu sa spór drevokazných húb a rozrastaniu machov a lišajníkov. Druhou možnosťou je použiť hotový výrobok VÁPNO, ktorý je možné ihneď použiť k náteru na kmene stromov (pri vyššej hustote je možné ho rozriediť malým množstvom vody). Pred samotným náterom je potrebné kmene stromov očistiť od suchých častí kôry a konárov. Náter je žiaduce vykonávať od októbra a po zmytí ho opakovať až do jari. Pri natieraní kmeňov je vhodné prihliadať na počasie. Malo by byť slnečné, aby bieliaci náter stihol zaschnúť.









Alternatívne spôsoby


Alternatívou k bieleniu kmeňov sú jutové tkaniny. Kmene drevín sa touto tkaninou obalia a tým sa zabezpečí ochrana proti prehrievaniu. Výhodou týchto tkanín je dlhá životnosť a vzdušnosť, takže sa nemusia počas zimy meniť. Oproti vápenným prípravkom však nemajú schopnosť ničiť choroby a škodcov. Vytvárajú skôr priaznivé podmienky pre ich prezimovanie. Vhodnejšie sú viac do mestskej zelene, kde sa týmto spôsobom ochraňujú kmene drevín v alejových výsadbách. Ako náhradu jutovej tkaniny je možné použiť bielu netkanú textíliu.


Ochrana kmeňov ovocných a okrasných drevín v zimnom období je dôležitým úkonom, pretože zanedbaná starostlivosť môže viesť k nenávratným škodám na drevinách v podobe mrazových trhlín a dosiek. Ak nastane tento problém, dreviny sa veľmi dlho vyrovnávajú s týmto poškodením a znižuje sa ich vitalita, zatiaľ čo vzniknuté trhliny sú vstupnou bránou pre spóry drevokazných húb, choroby a škodcov. Preto by malo byť v záujme každého pestovateľa predchádzať takýmto škodám a zabezpečiť drevinám čo najlepšie pestovateľské podmienky.


Autor: Ing. Lukáš Vaštík

Platby kartou